Skip to content

ATS Yenme & “6 Saniyede CV Değerleme” Adımını Geçme Kılavuzu

ATS Nedir? Algoritma nasıl yenilir?

Her yerde “Aday Takip Sistemleri”nin başvurularımızı elediği ve İnsan Kaynaklarının “6 saniyede” özgeçmişin iyi olup olmadığına karar verdiğini söyleyen araştırmalar varken, bizler bu araştırmaya “saçmalık” diyerek kendi öngörülerimizle CV hazırlamaya devam mı edeceğiz?

Çok kısa bir süre olduğunun farkındayım ama hadi gelin beraber hem “ATS” hem de “6 Saniye” testini nasıl geçebiliriz, anlatayım.

IK Uzmanlarına, bir aday işe almaları için gerekli kriterler kurum tarafından verildiğinde tahmin edersiniz ki bu adayı bulabilmesi için bir tarih de (deadline) verilir. IK Uzmanı ne kadar hızlı bir şekilde “kriterlerle en iyi eşleşen” adayı bulursa, kurum / takım o kadar başarılı olur. Dolayısıyla bu zamanı kısaltabilmek için IK’nın uzmanlaşması ve CV’leri çok iyi değerlendirmesi gerekir.

Bir IK Uzmanı, bu süreci ne kadar çok tecrübe ederse o kadar göz aşinalığı kazanır ve daha hızlı elemeye başlar. Çünkü aradığı kriterleri biliyordur, birçok aday görmüştür, yani tecrübe kazanmıştır bu konuda. Ne zaman ki karşısına farklı bir CV -bunu açıklayacağım- / kriterleri yerle bir eden bir aday çıkar, o zaman gözleri parlar. Çünkü emin olun; o sizden daha çok ister bir an evvel işe alınmanızı…

Peki nasıldır bu özgeçmiş? Nasıl parlatacağız bu IK’nın gözünü?

Bunun için şu 4 soruyu kendimiz için yanıtlamamız gerekiyor:

1) Başvurularıma ne sıklıkla yanıt alıyorum?

Bunun için kendinize bir başvuru takip Excel’i yapabilirsiniz, nereye – ne zaman başvurdunuz ve gelen yanıt neydi şeklinde (hatta devam eden süreçlerinizi bile buraya kaydederek hiçbir ayrıntıyı gözden kaçırmamış olursunuz).

Gelelim cevaba, eğer exceliniz yeterince veri ile dolmadı ise CV’nizin profesyonel bir yardıma ihtiyacı olabilir.

Nasıl yani?

Araştırmalara göre; kurumların % 97’den fazlası başvuruların elendiği bir Aday Takip Sistemi kullanıyor. Özgeçmişinizin bir “insan” tarafından değerlendirilmesini istiyorsanız, önce bu sistemi geçmeniz gereklidir. “Algoritma dostu” bir özgeçmişiniz yoksa, başvurunuzun bu elektronik filtrelerde sıkışıp kaybolması ihtimali de yüksektir.

Not: Bunu “işim gereği” sık sık anlatıyorum, YouTube üzerinde bu konuda videolar da mevcut. Özgeçmişinizin “bot” denilen bu algoritmaları yenmesi ve hayalinizdeki işe daha da yakınlaşmanız için bu videoları izlemeye değer, ne dersiniz?

Her şeyi yaptım ama özgeçmişimin bu elektronik filtrelerden geçip geçemeyeceğinden emin olamadım?!

Ikarus HR olarak “Bilişim (IT) Sektöründeki Özgeçmişler Özelinde” CV değerleme ve CV skorlama sistemi geliştiriyoruz. Bilişim sektöründe bir aday iseniz CV skorunuzu öğrenmek / bu konuda soru sormak için bizlereulaşabilirsiniz.

2) İşverenler, ilgimi çeken pozisyonlar için “ben başvurmadan” benimle iletişime geçiyor mu?

Bildiğiniz gibi IK’da “Head Hunter” denilen bir kavram var, yani sizler sadece başvuru yaparak değil, bir teklifle de kariyer değişikliği yapabilirsiniz. Bu durumu en sık yaşadığımız platform: Linkedin.

Peki, siz bir aday olarak bu tarz teklifleri / iletişim taleplerini ne sıklıkla alıyorsunuz?

Eğer cevabınız “Çoğunlukla alıyorum.” ise doğru yoldasınız, ama eğer değilse CV’niz belirli bir iş hedefi göz önünde bulundurularak yazılmamış olabilir.

Her sektörün kendi terimleri vardır. IK Uzmanları bu anahtar kelimeleri, kurumdan / işe alınacak adayın yöneticisinden ister (iş tanımı, teknik bilgi, olmazsa olmaz yetkinlikler vb.). Daha sonra “olmazsa olmaz” olarak adlandırılan anahtar kelimeleri kullanarak başvuru / kariyer portalleri üzerinde aramalar yapmaya başlar.

Aday takip sistemleri burada devreye girer ve bu sistem özgeçmişinizi / başvurunuzu sıralamak ve role uygun olup olmadığınızı belirlemek için anahtar kelimeleri arama üzerine programlanmıştır. Bu ilk inceleme aşamasını geçmenizi sağlamak için,

  • Özgeçmişinizde “hedeflediğiniz kariyer özelinde” anahtar kelimeleri dahil etmelisiniz.
  • İlginizi çeken iş ilanlarını sık sık inceleyip anahtar kelimelerinizi güncellemelisiniz.
  • Anahtar kelimeleri destekleyen verilerle beraber profesyonel özet kısmına, uzmanlık alanlarınıza ve iş deneyimleri kısmına bunları serpiştirebilirsiniz.

CV’mi hep güncel mi tutmalıyım?

Evet! Çalışırken de, iş değiştirme kararı aldığınızda da, uzun yıllar bulunmadığınız bir alana geri dönmek ve hatta kariyerinizi bir sonraki seviyeye taşımak için de CV’niz her zaman güncel olmalıdır. Çünkü şansın ne zaman kapınızı çalacağını hiçbir zaman kestiremezsiniz, neden hep hazır olmayasınız ki? Tabii siz de biliyorsunuz ki “tecrübe” her yerde her zaman önde geliyor ve hızla değişen IK / mülakat süreçleri varken, bu süreçleri sık sık deneyimleyen adaylar her zaman 1–0 önde başlayacaklar…

3) CV’niz sektörünüze / işinize yabancı biri tarafından anlaşılıyor mu?

Özgeçmişinizi sektör / iş bağımsız birine verin ve sizin için şu sorulara cevap vermesini isteyin:

  • Sence kariyer hedefim nedir?
  • Sence niteliklerim kariyer hedefimi destekliyor mu?

Eğer verdiği cevaptan memnun kalırsanız sorun yok, ama değilseniz CV’nizde bir sorun var demektir.

Bir işe alım uzmanı / yöneticisi her zaman meslektaşınız olmayabilir! Bu yüzden de yapmış olduğunuz işi çok iyi anlamayabilir. Onun anlayacağı dilde bir özgeçmiş olması ilk aşamayı geçmenizi ve teknik yönetici ile görüşmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle “elektronik filtre” bariyerinden sonra karşılaşacağınız “IK” bariyerini de aşmanız oldukça önemlidir. Karşınızdakinin iş hedeflerinizi, yetkinliklerinizi ve uzmanlığınızı kolayca tanımlayabilmesini sağlamak için, özgeçmişinizi bu ayrıntıları içeren şekilde biçimlendirmeniz gerekir. (Nasıl derseniz; bu konuyu 2.sorunun altında detaylı anlatmaya çalıştım.)

4) Özgeçmiş verilerim haricinde nasıl biliniyorum?

Nasıl yani?

Bu soru ilk etapta size garip gelebilir ama artık “dijital hayat” denen bir olgu var ve bunu yaratan da bizzat bizleriz.

Bu aşamaya kadar her şeyi mükemmel olup sadece 1 yorumla, 1 resimle elenen adaylar da oluyor! O kadar emekle hazırladığımız “algoritma dostu özgeçmişimiz”, kariyer hayatımızdaki başarılı adımlar; bu ufak tefek hatta “saçma” olarak adlandırabileceğimiz şeyler yüzünden riske girsin istemeyiz, değil mi?

Araştırmalar, % 93 oranında işverenin, iş görüşmeleri öncesinde “sosyal medya” platformlarını inceleyerek adaylar hakkında bilgi sahibi olmaya çalıştığını gösteriyor. Yani işverenler, sizin dijital varlığınızın da en az özgeçmişiniz kadar tutarlı bir hikayeye sahip olmasını tercih ediyor. “Varsa” Linkedin, Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya hesaplarınızdan kişisel bir web sitenize, portföyünüze, projelerinize kadar; sizi aradığında bulabileceği her şeyi kontrol ediyor. Bu nedenle, dijital ortamdaki varlığınızın özgeçmişinizle uyumlu olduğundan ve kariyer hedeflerinizi desteklediğinden emin olmanız gerekiyor.

Covid sürecini değerlendirip, ilk olarak Google’da kendimizi araştırarak ve alakasız bilgileri hemen temizleyerek işe başlayabiliriz!

Varlığımızın büyük bölümünü geçirdiğimiz iş hayatımızı “en mutlu olacağımız” şekilde konumlandırmak önemli!

6saniyeden çok daha fazla IK değerlendirme süresine sahip olabilmek için tek yol yetkinliğinizi, CV & dijital ortamlarda en iyi şekilde anlatabilmek!

Herhangi bir sorunuz olursa, bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz. 

Faydalı olması dileğiyle 🙂