Skip to content

Stack Overflow 2019 Yazılımcı Anketi

Stack Overflow platformunun “Yazılımcı Anketi” sonuçlarından çıkardığımız özeti, algoritma ve skorlama sistemimizi de güncellerken sizlerle de paylaşıyoruz!

Ikarus HR olarak, makine öğrenmesi tabanlı “Bilgi Teknolojileri sektörü özelinde” CV skorlama ve değerleme modeli geliştirdik. Teknolojik ve güncel trendlerle “günümüz değerlerini baz alarak” bu sistemi optimize edip skorlama yapmaya özen gösteriyoruz.

İlham aldığımız kaynaklardan biri de yazılımcıların buluştuğu harika bir platform olan “Stack Overflow”!

Her yıl trendlerin belirlendiği bir “Yazılımcı Anketi” yapan ve sonuçlarını paylaşan platformun verileri ile sistemimizi de güncellerken hazırladığımız özete sizlerle beraber göz atalım istedik:

Dünya çapında kod yazan kişilerin katıldığı en büyük ve en kapsamlı ankete 2019 yılında 90.000 yazılımcı (Full-Stack, Back-End, Front-end, Mobil, Devops yoğunlukta ve %90’ın üzerinde en az yarı zamanlı çalışan) katılmış.

Katılımcılar kariyerleri ve şimdiki işlerinden memnun olma eğiliminde.

İş memnuniyeti; SRE (Site Reliability Engineer) ve DevOps uzmanları ile birlikte Mühendislik Yöneticileri ve Kıdemli Mühendisler için en yüksek. İş memnuniyeti en düşük olan yazılımcılar arasında akademik araştırmacılar, eğitimciler, bilim adamları ve tasarımcılar bulunmakta.

Katılımcıların % 30’dan fazlası 5 ila 9 yıl arasında kodlama tecrübesine sahip ve yaklaşık % 80’i hobi olarak kodlama yaptığını söylemiş. Çocuk sahibi veya başka sorumlulukları olduğunu söyleyen yazılımcılar ile kadınların hobi olarak kodlama yaptıklarını söyleme olasılıkları daha düşük.

Dünya çapında, katılımcılar arasındaki profesyonel yazılımcıların yaklaşık dörtte üçü lisans veya daha yüksek bir öğrenim derecesine sahip.

Ancak, hiçbir akademik eğitimi olmadan başarılı olan profesyonel yazılımcılara da çokça rastlanmış!

Üniversite mezunu profesyonel geliştiricilerin % 60’ından fazlası Bilgisayar Bilimi, Bilgisayar Mühendisliği veya Yazılım Mühendisliği alanlarından mezun. Diğer katılımcıların mezun olduğu bölümler arasında genelde mühendislik fakülteleri olsa da sosyal bölümlerden mezun olanların sayıları da yadsınamayacak kadar yüksek!

Birçok engelli birey; zihinsel sağlık sorunları ve fiziksel engelleri olanlar da dahil olmak üzere Stack Overflow topluluğunun bir parçası. Depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunları, katılımcılar arasında özellikle yaygın. Amerika Birleşik Devletleri’nde katılımcıların yaklaşık %30’u zihinsel sağlık sorunuyla; İngiltere, Kanada, Almanya veya Hindistan gibi diğer büyük ülkelerden daha yüksek bir oranla uğraştıklarını söylemiş.

Yazılımcıların en çok kullandıkları sosyal medya platformlarına verdikleri cevaplar; Facebook’un ilk sırada olduğu ve Reddit’in ilk 10’u bile geçemediği dünyanın en popüler sosyal medya platform araştırmalarını yansıtmasa da durum böyle!

  1. Reddit (Reddit’in aylık yaklaşık 330 milyon aktif kullanıcısı var.)
  2. YouTube
  3. Whatsapp

Katılımcılara 2019’un en etkileyici şirketleri ve kişileri serbest metin alanında sorulmuş. Bunu belirtmeden geçemeyeceğim; sadece 1 kadın bu listede ilk 25’e girmiş – AMD’nin CEO’su Lisa Su! Ve işte “en” çok gelen yanıtlar:

En Etkileyici Kişiler:

  1. Elon Musk (%30)
  2. Jeff Bezos (%7)
  3. Satya Nadella (%4)

En Etkileyici Şirketler:

  1. Tesla
  2. Amazon
  3. Microsoft
  4. Google
  5. Facebook
  6. Apple

Teknolojik Trendler

Anket sonuçlarına göre, Stack Overflow’un yazılımcılara kodlama sorunlarını çözmeleri için haftada 30 ila 90 dakika arasında kazandırdığı saptanmış.

Teknolojik trendleri daha detaylı olarak gelin beraber inceleyelim:

* Programming, Scripting, Markup Languages

Üst üste yedinci yıl boyunca JavaScript en sık kullanılan programlama dili olmuş. Python yükselişine devam ederken bu yıl 4.sırada ve en hızlı büyüyen programlama dili seçilmiş. İlk 5 sırasıyla şu şekilde:

  1. JavaScript
  2. HTML/CSS
  3. SQL
  4. Python
  5. Java

* Web Frameworks

2019’da en yaygın kullanılanın web framework’un jQuery olduğu saptanmış. Yine bu yıl hatırı sayılır oranda yazılımcı Angular yerine React.js kullanmaya geçtiğini söylemiş. İlk 5 ise sırasıyla şu şekilde:

  1. jQuery
  2. React.js
  3. Angular/Angular.js
  4. ASP.NET
  5. Express

* Diğer Frameworkler, Kütüphaneler, Araçlar

Bu kategoride Node.js en sık kullanılan. Yine bu yıl daha fazla oranda yazılımcı; .NET Core’u .NET’ten daha fazla kullandığını belirtmiş. Deep Learning (Derin Öğrenme)’de ise TensorFlow, Torch / PyTorch’dan çok daha popüler. İlk 5 ise sırasıyla şu şekilde:

  1. Node.js
  2. .NET
  3. .NET Core
  4. Pandas
  5. Unity 3D

* Veritabanları

Geçen yıl olduğu gibi MySQL de en sık kullanılan veritabanı. PostgreSQL, bu yıl Microsoft SQL Server’ın önünde ikinci sırayı almış. İlk 5 ise sırasıyla şu şekilde:

  1. MySQL
  2. PostgreSQL
  3. Microsoft SQL Server 
  4. SQLite
  5. MongoDB

* Platformlar

Linux ve Windows, katılımcıların bu yıl geliştirme yaptıklarını söyledikleri en yaygın platformlar. Docker gibi konteyner teknolojileri bu yıl ilk kez sorulmuş ve Docker en yaygın kullanılan üçüncü platform olmuş! İlk 5 ise sırasıyla şu şekilde: 

  1. Linux
  2. Windows
  3. Docker
  4. Android
  5. AWS

* En Popüler Geliştirme Ortamları

Visual Studio Code, bu yıl geliştirici ortamı araçları arasında en baskın olanı. Mobil uygulamalar için kod yazan geliştiricilerin Android Studio ve Xcode’u seçme olasılığı daha yüksek. DevOps ve SRE’ler için popüler seçim “Vim”. Veri bilimcilerin IPython / Jupyter, PyCharm ve RStudio’da çalışma olasılığı daha yüksek. Sıralama (İlk 5 — Uzmanlık bağımsız tüm katılımcılar):

  1. Visual Studio Code
  2. Visual Studio
  3. Notepad++
  4. IntelliJ
  5. Vim

Mobil Yazılımcılar için ayrı olarak ilk 5’i sırasıyla vermek isterim:

  1. Android Studio
  2. Visual Studio Code
  3. Xcode
  4. Visual Studio
  5. IntelliJ

* Geliştiricilerin Birincil İşletim Sistemleri

Katılımcılara hangi işletim sistemlerini kullandıkları sorulduğunda yaklaşık yarısı ağırlıklı olarak Windows kullandıklarını söylerken, kalanların ise MacOS ve Linux arasında eşit olarak bölündüğü görülüyor.

* Blockchain Teknolojisi Hakkında

Ankete katılanların çoğu (%80), kuruluşlarının blockchain teknolojisini kullanmadığını veya uygulamadığını söylüyor. Hindistan’daki geliştiriciler, çalıştıkları kurumların blockchain teknolojisini kullandığını söyleme olasılıkları çok daha yüksek.

Blockchain teknolojisi hakkında ankete katılanlar büyük ölçüde iyimser. Ancak bu iyimserlik büyük ölçüde genç, daha az deneyimli geliştiriciler arasında yoğunlaşmış. Yanıtlayan kişi ne kadar deneyimli olursa,“blockchain teknolojisinin kaynakların sorumsuzca kullanılması olduğunu söyleme” olasılığı daha yüksek.

Şimdi sizlerle raporda olan ve bize de büyük ilham veren “EN”leri de paylaşarak yazıyı sonlandıracağım 🙂

Stack Overflow’a bu anket için çok teşekkür ediyoruz. Raporun tamamına link üzerinden de ulaşabilirsiniz.

Covid-19 ve Pandemi sürecinde bilgi teknolojilerine olan eğilimin ve dolayısıyla yazılıma olan ilginin de arttığını düşünerek biz de Ikarus HR olarak 2020 sonuçlarını heyecanla bekliyoruz!

Faydalı olması dileğiyle,